Den här sidan har begränsat stöd för din browse. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox
📞 08 16 64 64 - vår telefonlinje är alltid öppen!

 

Får man köpa äkta smycken till sig själv?

Får man köpa smycken till sig själv? Smyckespodden Avsnitt 1

Det här är en så viktig fråga för vår grundare Cecilia att hon ägnade hela det första avsnittet av Smyckespodden åt att svara på den. Om det bara skulle bli ett avsnitt, så skulle det handla om det! Så hur är det då - får man köpa smycken till sig själv? Skrivet av: Cecilia Kores 


En sak som jag har märkt under mina år med Mumbaistockholm är att det ligger många stigman kring äkta smycken - hur och när man får bära dem, vem som bör köpa dem (åt en) och det klassiska tankesättet om att smycken främst är en kärleksgåva från en man till en kvinna. Förlegat, eller hur? Det har jag i sju år försökt att komma ifrån! Jag vill uppmuntra den som vill att köpa smycken till sig själv.

Men - vad är egentligen äkta smycken? Det är helt enkelt smycken som är gjorda helt och hållet utav ädla metaller (oftast guld, silver eller platina) och ädla stenar såsom till exempel rubin, smaragd, diamant, safir, turmalin, akvamarin, morganit, pärla eller opal. Listan kan göras lång på ädla stenar! Tidigare kallades de stenar som inte var diamant, rubin, safir och smaragd för halvädelstenar men det gör man inte längre. Nu kallas alla stenar som uppfyller kraven på att vara en ädelsten (mer om det senare) för ädelstenar, men graderas och värderas istället utifrån färg, klarhet, hårdhet, kvalitet på slipning och så vidare.

När jag var i tonåren, så hade jag en kompis som brukade gå och köpa smycken till sig själv varje gång hon var extra glad och hade något att fira (det brukade bli någon gång per år). Hon brukade gå till smyckesbutiken i stan där vi bodde och köpa ett smycke som var något dyrare än ett par jeans (detta var på den tiden när Acnejeans var det coolaste man kunde ha på sig) men fortfarande inte tokdyrt. Ett smycke hon köpte var ett ben (skelettben) i svärtat silver som hon bar i örat. Bara ett enda - i det andra örat bar hon ett annat vanligt örhänge. En annan gång köpte hon en ring som var designad som en insekt, men en stor gul ädelsten (en citrin lärde jag mig senare) som utgjorde insektens kropp. Det var inte direkt min stil, men jag kommer ihåg att jag tyckte det var så coolt att hon köpte smycken till sig själv! Hon bar det örhänget och den ringen varje dag och det blev hennes signaturstil. Så det korta svaret är förstås: ja. Såklart ska du köpa smycken till dig själv! (Min kompis håller med.)

Smycken kan bli din signaturstil, precis som det blev för henne.


Men det kan också bli ett sätt att berätta storyn om just ditt liv. Många av de kvinnor jag mött under åren har skapat egna stories att haka upp sina smycken på: det kan vara att man har bytt jobb, flyttat, fött barn, tagit sig igenom något stort i livet som att övervinna en sjukdom, man vill minnas någon som varit en nära, markera att livet tagit sig en ny vändning eller bara ger sig själv en present för att man har lagt ett utmanande år bakom sig! Man kan till och med gravera in något i ringen som blir en symbol för det. Ibland kan det också vara så enkelt som att man helt enkelt blev kär i ett visst smycke och det blir något som får symbolisera en period av ens liv. 

Resultatet blir en smyckesamling där varje smycke betyder något, och som du har byggt upp helt själv. Dina egna investeringar blandas upp med arvegods, presenter och kanske en bröllopsring - till en personlig smyckeskollektion som skapar en alldeles egen story om just ditt liv!

Jag ser på smycken som en kärlekshandling till sig själv. Ingen behöver smycken. Men allt blir så mycket härligare med smycken i sitt liv! 

Innan vi skiljs åt vill jag berätta om en kvinna som jag träffade i den guldsmedsateljé i Katrineholm där vi började göra mumbaismycken för många år sedan. Hon hade älskat ringar i hela sitt liv, och hade samlat på sig en stor samling - men hon bar dem inte längre. Men varje kväll tog hon upp lådan där alla ringarna låg uppradade och tittade på dem, och hon blev fortfarande lika lycklig varje gång. Och bara det kan vara en anledning att få köpa smycken: för att det är njutbart. 

Jag tror inte att alla kommer älska smycken. Men ni som gör det, det är för er vi skapar dem.


Jag har även skrivit en annan artikel på samma tema här!

 

Får man köpa smycken till sig själv? Smyckespodden Avsnitt 1


Lyssna på Avsnitt 1: Får man köpa smycken till sig själv? av Smyckespodden direkt nedanför eller klicka här.

You deserve fine jewelry!

Varukorg