Den här sidan har begränsat stöd för din browse. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox
Our telephone line is always open! 📞 08 16 64 64 📞

 

8 anledningar att välja en antikdiamant

Om du någon gång övervägt en antikdiamant, även kallad gammalslipad diamant, i ditt nästa smycke - se hit! De antika diamanterna slipades för hand och var anpassade för att gnistra som vackrast i det ljus som fanns tillgängligt då - stearinljuset. Det gav de en helt unik charm som inte kan jämföras med dagens perfekt slipade diamanter. Alla naturliga diamanter är miljarder år gamla - men om de slipades före 1940 kallas de antika, eller gammalslipade diamanter. Låt oss gå igenom skillnaderna från modernt slipade diamanter. Skrivet av: Cecilia Kores 


1. Antikdiamanter har en historia 

Det alla antikdiamanter har gemensamt är att de bär på en historia. Nästan alla har suttit i gamla smycken, och har således blivit burna - och älskade - av människor som levde innan oss. Bara det räcker som anledning för många för att välja en antikdiamant! 

2. De handslipades med ögonen som måttstock - varje sten är unik  

Den andra gemensamma nämnaren är att de gammalslipade diamanterna slipades utan avancerade verktyg och med endast ögonen som måttstock. De slipades för hand, ofta anpassade för att gnistra som vackrast i det ljuset som fanns tillgängligt då - lågans sken. Det gör att de har ett helt annat skimmer än dagens moderna diamanter, som har perfekt symmetri (tack vare laserslipning) och en briljans som är matematiskt uträknad. De antika slipningarna var enkla och man lyckades aldrig göra dem helt symmetriska - vilket gjorde att ingen sten blev den andra lik. Alla antika diamanter är alltså unika! 

 

Trinityring med antikdiamanter i gammal gruvslipning (Old Mine Cut), och blandade ringar med  olivgröna safirer och diamanter. Samtliga Mumbaistockholm 

3. Färre valmöjligheter - men stenen får skina     

De två slipningar som brukar räknas till de antika diamanterna är bara två: Old Mine Cut och Old European Cut. Det kan jämföras med de moderna slipningarna som utvecklats efter och som finns i en uppsjö av olika varianter - som briljant, prinsess, marquise, droppe, hjärtform och kuddslipning. Det gör att valmöjligheterna är mycket större bland modernt slipade diamanter. Antika diamanter passar ofta i enklare fattningar och smyckedesigns där själva stenen får skina!


Hur kommer det sig, att det finns så få olika antikslipningar? 

Utseendet på de antikslipade diamanterna är helt enkelt ett resultat av att man bara hade tillgång till enkla verktyg, och i stort följde diamantkristallens naturliga form som guide. Eftersom diamanter var sällsynta så ville man behålla så mycket material som möjligt - och det blev slipningen som kallas för Old Mine Cut, som var fyrkantig med mjukt rundade sidor.

 Diamantslipningens utveckling har till stor del följt den industriella revolutionen. Fram till år 1890 så slipade man i huvudsak diamanter i en enda form - Old Mine Cut. Från 1700-talet och de närmsta 200 åren så var det den klart vanligaste slipningen. Men samtidigt som industriella revolutionen gjorde sitt intågande på riktigt, vid sekelskiftet 1800-1900, så hittade man de första stora diamantfyndigheterna utanför Indien - i Sydafrika. Plötsligt var inte diamanter så sällsynta längre, och man hade råd att börja experimentera med de nya slipverktyg som hade kommit! 1875 uppfanns den första diamantsvarven, och man kunde nu börja kontinuerligt slipa runda stenar.  

Så tack vare att man kunde börja “slösa” med diamantkristallen, slipa bort mer material och få en rund, glittrande slipning, så uppfanns Old European Cut. 

 De “nya” diamanterna som hittades i Sydafrika började främst slipas i den här runda formen - och antagligen fick slipningen sitt namn av att de flesta diamantföretagen som verkade i Sydafrika grundades av européer. Den gamla kuddslipningen, som de indiska stenarna hade slipats i, fick då namnet “Old Mine Cut” - gammal gruvslipning.  

Old European Cut var sedan den populäraste slipningen fram till den moderna precisionsslipade briljanten tog helt över bland de runda slipningar efter 1940.  

Det var en 23-årig matematiker i Belgien, Marcel Tolkowsky, som räknat ut de exakta vinklarna och facetterna som maximerade briljansen och ljusreflektionen i en diamant - och den fick namnet briljantslipning. Avhandlingen som han presenterade kom ut 1919 - men det dröjde alltså 20 år till tills briljantslipningen fick fäste.  

Det häftiga med antikdiamanter är att genom att titta på formen så kan du ana hur gammal den är: kuddslipningen, den gamla gruvslipningen, är den äldsta slipning som används i moderna smycken och kan vara upp till 300 år gamla (sedan 1700-talet). Medan Old European Cut bara slipades under en relativt kort period - mellan 1890-1940 - för efter det slog den precisionsslipade briljantslipningen ut all konkurrens.  

Blandade ringar med diamanter, havsgrön turmalin, mörkblå safirer och längst till höger en trinity ring med antikdiamant. Samtliga smycken Mumbaistockholm 

4. Antikdiamanter säljs utan certifikat 

Antikdiamanter säljs i regel utan certifikat (värdepapper från värderingsinstitut som bedömer de fyra C:na: carat, klarhet, slipning och färg). En anledning är att antikdiamanterna slipades långt innan GIA och andra laboratorier började gradera stenar (det första diamantcertifikatet från GIA gavs ut 1953). Man skulle förstås kunna lämna in de lösa stenarna för gradering idag, innan man säljer de vidare, men det anses inte lönt - helt enkelt för att antikdiamanter sällan träffar särskilt högt på någon av C:na ändå!  Så du slipper jaga det "perfekta" certifikatet.  

5. Välj en gammalslipad diamant om du vill ha en stor sten till en liten budget   

Kanske något av det härliga med antikdiamanter är just att de inte träffar högt på de fyra C:na - för det gör nämligen att du kan få en stor sten till en betydligt mer överkomlig budget än modernt slipade diamanter! Det är inte ovanligt med vackra antikdiamanter i en så låg färg som K, L eller M. Jag själv misstänker att priset på antikdiamanter kommer gå upp allteftersom efterfrågan ökar, så passa på nu! Välj en antikdiamant om du vill ha en stor, härlig sten som inte gör dig barskrapad. 

Ringar blir som vackrast burna på en hand. Smycken Mumbaistockholm

6. Det femte C:t - Charm 

Antikdiamanter har varken perfekt färg, klarhet eller slipning, och kommer ofta i udda carat (eftersom man inte kunde precisionsslipa fram en viss carat). Därför, när du väljer antikdiamant bör du ta med det femte C:t i beräkningen - Charm. 

7. Garanterat konfliktfria 

Antikdiamanter är garanterat konfliktfria, eftersom konflikterna det rör sig om (och som ligger till grund för Kimberleyprocessen) var afrikanska inbördeskrig som kom långt senare - på 1990-talet. 


8. Miljöpåverkan 

En av de kanske viktigaste anledningarna till att många väljer en antikdiamant i sitt smycke. Antikdiamanten är den diamant som ger allra minst avtryck på miljön. Den enda nya resurs den har tagit i anspråk är frakten från sitt ursprungsställe. Det kan jämföras med naturlig diamantbrytning eller de enorma koldioxidutsläpp som görs av den syntetiska diamantindustrin. 

 

Blandade smycken med turmaliner, diamanter och antikdiamanter, från Mumbaistockholm 

Visst är det spännande! Kanske har du inte blivit antikexpert bara genom att läsa den här artikeln, men visst är det spännande med de antika diamanterna?  Samtidigt som man inser vilket hantverk det är även idag att få fram de olika moderna formerna på diamant. 

Det finns ett smycke för varje slipning - och jag tycker att du ska välja den slipning som talar allra mest till dig.  

 Jag ska också nämna, att det finns en annan otroligt gammal slipning som återfinns i antika smycken hos till exempel Kaplans, Bukowskis och Ribbhagen i Stockholm - och det är rosenslipningen. Det är en mycket enkel, kantig slipning som följer den råa diamantkristallens form. Den var populär fram till 1600-talet, då fler slipningar utvecklades.


Om du vill lära dig mer om ädelstensslipningar och de gamla antikslipade, så rekommenderar jag dig att lyssna på avsnitt 34 av Smyckespodden! 

 

Lyssna på Avsnitt 34: Slipningsskolan! Den gnistrande briljanten, majestätiska prinsessen, lyxiga asscherslipningen och de charmiga antikdiamanterna av Smyckespodden direkt nedanför eller klicka här

Du kan prenumerera på Smyckespodden på Spotify, iTunes 


Pinna och spara:

Lämna en kommentar

Vänligen notera att kommentarer godkänns innan de publiceras

You deserve fine jewelry!

Varukorg