This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
📞 +46 8 16 64 64 - our phone line is always open!

 

Vilken ädelsten bör du välja i ditt smycke?

Mumbaistockholm Smycken Foto av Clara Lidström

Hur ska man kunna välja bland alla vackra ädelstenar? Självklart ska du välja den ädelsten som du faller för! Men det finns faktiskt en egenskap som till stor del kommer avgöra om ditt smycke kommer vara vackert i 5, 10 eller 100 år. I den här artikeln går vi igenom den - och du får på ett enkelt sätt en introduktion in till ädelstenarnas magiska värld. Ju mer du kan om naturens hårda blommor,  desto härligare och mer varierad smyckeskollektion kommer du kunna bygga! Skrivet av: Cecilia Kores 


Allra först så vill jag säga en sak, till dig som  inte har möjlighet att läsa igenom hela artikeln: till dig vill jag egentligen bara ge en enda rekommendation. Den är att om du är helt ny på ädelstenar och inte har planer på att bli ens en liten ädelstensnörd, så rekommenderar jag dig att i princip alltid välja diamanter, safirer och/eller rubiner i dina smycken!

Varför?

Därför att de är stenar som håller sig vackra i många, många år. De kräver minimalt med omtanke och skötsel för att hålla sig vackra och glimra, och du kommer kunna använda dem varje dag utan att de slits så mycket. Få andra material kan repa en diamant, safir eller rubin! Många andra ädelstenar behöver hållas efter -  bäras varsamt, förvaras med omtanke och rengöras ofta - för att förbli i fint skick och gnistra.     

 Hur kommer det sig? Det är till största del på grund av en egenskap som finns hos alla ädelstenar. Den egenskapen avgör hur länge en ädelsten håller sig vacker! 

Eftersom ädelstenar är ett naturmaterial så kommer de nämligen slitas med tiden när du bär ditt smycke - olika mycket beroende på om stenen sitter i en ring, i en halsbandsberlock eller i ett örhänge. (Ädelstenar som sitter i smycken vi bär på händerna är ofta de allra mest utsatta, eftersom vi använder händerna så mycket!)

 

Smycken i bild: One-of-a-kind Cluster Ring med diamanter och en radiantslipad ljusgrön safir, Five Diamond Triangle Ring, Brigitte Ring, Vintage Gold Band, Solitaire Petite 0.40 CT 

 

De fyra sätt en ädelsten slits på är:   
  • den får synliga repor 
  • den blir "dimmig" och matt 
  • den går sönder eller får flisor 
  • den ändrar färg  

Av dessa så är det allra vanligaste att ädelstenen får repor. Nu kan man ju tänka att en mikroskopisk repa gör väl ingenting? Och det är sant, en liten repa syns knappt, men bär du ringen varje dag blir reporna fler och fler, och efter några år syns dem genom att stenen blivit matt och förlorat den lyster den hade när den var ny! Du kan se att den inte riktigt gnistrar längre. 

Gamla ädelstenar som samlat på sig mycket repor kan man ofta polera upp, men det kan vara riskfyllt att fatta ur och in stenen i sitt smycke, och det kan dessutom bli en kostsam process att skicka stenen till sliperiet för polering. Så det bästa är helt enkelt att hålla stenen fin så länge som möjligt! Detta är olika enkelt beroende på vilken sten du väljer.

 

Smycken i bild: One-of-a-kind Morganitsolitaire med en halo av diamantbrilljanter, Brigitte Ring, Vintage Gold Band och Solitaire Petite Ring 0.40 CT   

Vad är det som gör att en sten får repor? 

Det finns en egenskap hos alla stenar som avgör just motståndskraften mot repor, och det är stenens hårdhet. I ädelstensvärlden så definieras hårdhet faktiskt som: hur lätt en sten får repor! 


Och nu skulle man ju vilja ha en skala som rangordnar alla ädelstenar utifrån deras hårdhet - alltså hur lätt de får repor - och så väljer man helt enkelt stenar som ligger högt upp på skalan! 

Och fantastiskt nog så finns det just en sådan skala!

 
Som tur var så rangordnade en tysk geolog redan för 200 år sedan tio kända mineraler efter just deras hårdhet! Den fick namnet “Moh’s Scale of Hardness”,efter hans eget efternamn. Den här skalan har sedan fyllts på, och nu kan man hitta alla ädelstenar, till och med dem som inte är mineraler utan även organiska stenar som pärlor och koraller på den här listan. 

 

Bild: Moh's Hårdhetsskala/Mumbaistockholm  

 

Skalan fungerar så att stenarna är rangordnade i hårdhet, där diamant som är det hårdaste materialet har nummer tio och talk - det vita mjuka stoffet som faktiskt också är en mineral -  har nummer ett. Sedan rangordnas alla andra mineraler däremellan. Guld till exempel har en hårdhet på 2,5 - det är mjukare än man tror!  


Som du ser så hittar vi diamant, rubin och safir allra högst upp på listan - och nu kan du kanske se varför det var just diamant, rubin och safir som jag rekommenderade i början. De är så hårda att de sällan repas och behåller därför sin vackra lyster länge -  vilket också är anledningen till att de kan säljas vidare för höga värden även efter många år, i antikbutiker eller på vintageauktioner.  

Det som är så intressant med den här skalan är att man också kan se vad de olika stenarna repas av! Varje sten kan repas av stenar som har samma hårdhet eller hårdare - så en akvamarin kan t.ex. repas av både sig själv eller av en safir som är hårdare. Men om akvamarinen slår emot en pärla så är det pärlan som får repor! (Och eftersom guld är så mjukt, så kan du tänka dig att om du förvarar massa smycken huller om buller i väskan, så kommer guldet på dina ringar ganska snabbt få repor.)  


På bilden kan du se att fönsterglas har en hårdhet på bara 5,5 - så de flesta ädelstenar repar faktiskt glas, och inte tvärtom!

 

Smycken i bild: One-of-a-kind Morganitsolitaire med en halo av diamantbrilljanter, Brigitte Ring, Vintage Gold Band och Solitaire Petite Ring 0.40 CT      

 

Så,  hur ska du tänka när du väljer ädelsten? 

Borde du alltid välja diamant från och med nu, för att den är hårdast? 

Nej, som tur är! 

Jag tänkte avsluta med att ge dig mina fyra bästa tips,  som kan hjälpa dig välja ädelsten nu när du vet om hårdhetsskalan!    

 

Mitt första tips är att ha som tumregel att i ringar (eller armband) som du tänkt bära varje dag, välj stenar med hårdhet 7,5 eller högre. 

 

Varför då?

  
Jo, för en sak många inte vet är att helt vanligt damm - det vi har hemma som man städar bort med jämna mellanrum - till största delen består av kvarts! Kvarts, alltså samma mineral som är i till exempel rosenkvarts. Kvarts är faktiskt ett av de allra vanligaste mineralen på jorden. Eftersom kvarts har nummer 7 på Moh’s hårdhetsskala så innebär det att alla ädelstenar som har en hårdhet på 7 eller lägre kommer bli repade av vanligt damm! Bara genom att borsta bort damm från din ring kommer stenen få små, mikroskopiska repor. (Det gäller även kvartsädelstenarna - ametist, bergskristall, citrin och rosenkvarts - eftersom samma material repar varandra.) Även om reporna kommer vara pyttepyttesmå, så kommer de med tiden att bli fler och fler, och till slut, om du bär dina smycken varje dag, så kommer du om några år märka att din ametistring blivit matt och ädelstenen har antagligen förlorat en del av sin lyster.  Därför brukar vi säga att stenar som har hårdhet 7 eller under är “mjuka ädelstenar” och de som har en hårdhet på minst 7,5 är “hårda”. I dina varje-dag-smycken som du bär på händerna vill du ha hårda stenar!   

 

Titta på hårdhetsskalan så ser du vilka stenar som har en hårdhet på 7,5 eller över - det är de hårda.  Och nu kanske den uppmärksamma noterar att det är precis de här stenarna som vi använder i nästan alla Mumbairingar. Och det är faktiskt just precis av den här anledningen - jag ville att man skulle kunna bära mumbairingar varje dag, och  därför bestämde jag mig tidigt för att bara använda ädelstenar som hade minst hårdhetsgrad 7,5 i våra smycken. Det är också därför som du sällan ser en opalring eller en ametistring som marknadsförs som bröllopsring - de är helt enkelt inte stenar som bör bäras i en ring varje dag (det kan finnas fler anledningar till det än hårdhet, men det går vi inte in på just här). 

 

Mitt andra tips är att om du verkligen älskar någon av de mjuka stenarna - som t.ex. jag själv älskar ljusrosa opaler - då kan du ha dem i tex  örhängen eller halsband istället, där du inte behöver vara lika rädd för att slå i saker och smycket är mer skyddat, eller så gör du en cocktailring eller “finring” - en sån ring som man inte bär varje dag! När du inte bär dem, så förvarar du dem i en stängd smyckesbox där damm och solljus inte kommer åt, så håller de sig fina länge!

Mitt tredje tips är att utnyttja det du just lärt dig om hårdhet! Nu behöver du inte längre känna att du behöver välja en diamant bara för att. Så länge ädelstenen har en hårdhet på 7,5 eller över så är det en tålig sten (med vissa undantag)!  Jag älskar till exempel själv vita topaser för att de kan man slipa upp i höga CT-storlekar utan att de bli superdyra. Topas glimrar inte lika mycket som diamant (ofta gnistrar stenarna mer ju hårdare de är) men i många slipningar - som t.ex. den rektangulära smaragdslipningen - så är inte det heller målet! Istället kan man ju till exempel lägga till små diamantbriljanter runtom topasen som får stå för blinget, som vi har gjort här


Mitt fjärde tips
är på samma tema fast tvärtom: om du vill att stenen ska glittra så mycket som möjligt, så gå hellre ner i CT-storlek men välj den hårdare stenen. Det här gäller speciellt för ljusa stenar, som lätt blir tråkiga av smuts. Till exempel om du väljer mellan en ljusgul heliodor och en ljusgul safir, så kanske de ser likadana ut när de är nyslipade och kommer direkt från ateljén. Men heliodoren, den mjukare stenen, kommer du märka inte reflekterar ljus lika bra, speciellt när det kommer smuts på. Så om lyster och glitter är väldigt viktigt för dig, så välj gärna en så hård sten som möjligt. Och tänk på att ljusa stenar inte är lika förlåtande som mörka - smuts märks mer på ljusa stenar.    

 

Smycken i bild: One-of-a-kind Cluster Ring med diamanter och en radiantslipad ljusgrön safir, Five Diamond Triangle Ring, Brigitte Ring, Vintage Gold Band, Solitaire Petite 0.40 CT 

Så, sammanfattningsvis: 

Välj riktigt hårda och högkvalitativa stenar till dina viktigaste smycken som du vill maximera livslängden på - ringarna och örhängena du bär varje dag eller som du vill ska kunna gå i arv - go wild med de andra!

Alla har vi ju en budget, och tricket är som med allt annat - väga fördelar och nackdelar till det som passar en själv bäst.  

 Ju mer kunskap du har, desto härligare, mer varierad smyckeskollektion kommer du kunna bygga.  Sen ska du också veta att även om hårdheten blivit en av de viktigaste faktorerna som bestämmer priset, så kan till exempel en sällsynt, vacker pärla eller opal vara superdyr, om den är tillräckligt vacker och ovanlig! Det finns sju andra faktorer än hårdheten som avgör en ädelstens pris, trots allt (färg, sällsynthet, carat, hållbarhet, klarhet, slipning och skönhet). 

Och - såklart finns det också undantag där en hård sten kan vara skör av andra anledningar (vilket t.ex. är fallet med smaragd). Men gör du det till en vana att alltid titta på hårdhetsskalan innan du köper ett nytt smycke så kommer du långt. 

Ställ frågor där du är, fundera på hur du kommer använda smyckena och gå sedan på det viktigaste - magkänslan. 

 

Ingen annan kan välja ädelsten åt dig. Men ju mer du lär dig, desto bättre beslut kommer du kunna ta själv!

 

 

Lyssna på Avsnitt 4: Vilken ädelsten bör du välja? av Smyckespodden direkt nedanför eller klicka här.

Gemstone Hardness Poster (40x50 cm)

 

This poster is made in a small printing house in Vasastan, Stockholm.

Gemstone Hardness Poster Black/White (40x50 cm)

 

This poster is made in a small printing house in Vasastan, Stockholm.

You deserve fine jewelry!

Cart