Den här sidan har begränsat stöd för din browse. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox
Our telephone line is always open! 📞 08 16 64 64 📞

 

10 tips för att välja förlovningsring och vigselring

Den här artikeln är skriven för dig som just nu letar efter den perfekta förlovnings- eller vigselringen. Du kanske precis har blivit friad till och ska nu få välja ut din alldeles egna drömring! Eller så har ni tillsammans bestämt er för att ta nästa steg i er relation. Oavsett hur det gått till, så får du här 10 härliga tips som jag hoppas kommer hjälpa dig att välja rätt! Att välja två ringar som ska få symbolisera din viktigaste kärlek är inte alltid helt lätt. Vi kör igång!   


Vad som ser ut som en klassisk solitärring är i själva verket en ring med en ovanlig detalj - en gömd halo av diamanter infattade under den stora centerstenen. Subtle Sparkle Solitaire Ring

1. Klassiskt är inte tråkigt 

Det är lika bra att säga det direkt - vi är enkla människor! Majoriteten av oss väljer faktiskt liknande ringar som förlovningsring och vigselring.  

De allra flesta kvinnor väljer en av följande två modeller som förlovningsring: en solitärring eller en sidostensring. Som vigselring till väljer de flesta en klassisk evighetsringså kallad alliansring.

Bland männen väljer de allra flesta en släta guldringen: antingen en rundad (i vårt fall Casper Clean Ring) eller en rak (Ben Ring). Majoriteten av alla män bär endast en ring som både förlovningsring och vigselring. 

Welvin Clean Ring - en ring som nästan, men bara nästan, ser ut som en klassisk herring. Perfekt för dig som söker något lite annorlunda, men samtidigt elegant och enkelt!

Hur kommer det sig? 

Jag tror att det är för att det helt enkelt är de ringmodeller som vi har sett våra mormödrar, farmödrar, mammor, pappor och farfäder bära under hela vår uppväxt - och när det äntligen blir vår tur att bära Ringarna med stort R, så är det naturligt dessa stilar vi dras till.

En solitärring symboliserar för många drömmen om en förlovning. Den mer praktiskt lagda som inte vill ha något som "sticker upp" väljer istället sidostensringen, som ger en vacker vintagekänsla samtidigt som den tydligt signalerar kärlek och förlovning.

Varför dras männen mer till enkla guldringar? Min erfarenhet är att män inte är vana vid att bära varken ringar eller andra smycken innan de förlovat sig, och just det släta guldbandet blir en enkel och ren utgångspunkt att matcha till till exempel en klocka, men även till andra framtida smycken. 

Men att välja något klassiskt betyder inte att du inte kan göra din ring personlig! 

Du behöver inte välja en utsvävande ringdesign för att undvika att ringen ska se ut som "alla andras". Gravera en för er personlig låttext i ringen, välj en ring som har en steninfattning med en fin detalj, lägg till en liten extra ädelsten på insidan av ringen eller - om du gillar vintage glow - våga välj en champagnediamant istället för en vit diamant! 

2. Välj den större stenen 

Om du väljer mellan två storlekar - och din budget tillåter - välj den större stenen.

Många, särskilt skandinaviska tjejer som utgör en stor del av vår kundkrets, är inte så vana vid att bära smycken. Det första äkta smycket som de bär på händerna är faktiskt ofta deras förlovningsring! Om du är en av dem som inte är van vid att bära äkta ringar sedan tidigare, så kommer alla ringar du provar till en början att kännas stora och uppseendeväckande. 

Men du kommer vänja dig - och det snabbare än du tror! När du burit smycket i några månader känns plötsligt inte ädelstenen så stor och "i vägen" längre, som du först trodde när du satt i showroomet och valde ringmodell.  

Kan man inte bara byta upp sig senare? 

Jodå, det går - men det kan bli en dyr historia. På grund av att den nuvarande fattningen är anpassad för en mindre sten så måste vi göra en helt ny ring i ateljén (vi kan alltså inte bara sätta i en större sten i din befintliga ring). Alternativet att lämna tillbaka ringen i sin helhet och byta mot en ny ring med en större sten vill många inte eftersom känslorna sitter kvar i ursprungsringen.

Dessutom: ju mindre och enklare dina bröllopsringar är, desto mer riskerar framtida adderingar till din smyckeskollektion att tävla om "the spotlight". Så är du en nybliven smyckesälskare och misstänker att detta är starten på ett livslångt intresse - gör ditt framtida jag en tjänst och välj den större stenen. 

Se bara till att inte tumma på detaljer som certifikat, då det är av stor vikt för att upprätthålla värdet på stenen. Det går inte att helt tillförlitligt i efterhand värdera en sten som redan sitter i ett smycke,  så köper du en nygjord ring så vill du vara på det klara med vad det är för sten som sitter i ditt smycke från början, genom att få med ett certifikat från ett oberoende värderingsinstitut. 

 

 Ofta känner du direkt när du sätter på dig en ring om den känns rätt eller inte. Men så är det inte alltid! Om du tvekar mellan två caratstorlekar - välj alltid den större. Här Edith Ring i olika storlekar. Min erfarenhet har lärt mig att du vänjer dig snabbt!

3. Ni behöver inte välja samma färg på guldet 

Vilken guldfärg du känner dig hemma i är väldigt individuellt. Någon upplever att ens hudton passar bäst mot en viss guldfärg. En annan vill matcha med metallen på favoritklockan. En tredje har alltid älskar silver och vill nu uppgradera sig till platina eller vitguld. En fjärde har drömt om att få bära en "riktig" guldring i flera år och för den är det självklart att välja rödguld. 
Välj den guldfärg som du är kär i! Ofta är det vigselringarna som sätter tonen för framtida smycken, så du ska välja den guldfärg som känns rätt för dig. 
Men vad ska man göra om ens partner väljer en annan guldfärg, och man vill att ringarna ska höra ihop? 
Så länge det är tydligt att era ringar hör ihop på något annat sätt, till exempel att ni har valt att köpa dem från samma designer, att de har samma gravyr eller kanske att ni har gömt en ädelsten på insidan av era ringar, så tycker de flesta att det räcker för att skapa en samhörighetskänsla.  

4. Kompromissa inte  

Nu är inte läge att kompromissa. Det är du som ska bära din ring varje dag - och den ska kännas helt rätt för dig.

Blev du friad till och ringen du fick känns inte helt hundra? Föreslå att ni storleksändrar den ringen och bär på ett annat finger. Den kommer för alltid vara "frieriringen". Investera sedan i en ring som känns helt rätt för dig. För övrigt är det ett koncept jag gärna skulle se mer av - att man friar med en enkel guldring, en frieriring - för att sedan välja ut den "riktiga" förlovningsringen tillsammans. 

Har ni inte så stor budget just nu? 

Kanske är ni unga, sparar pengar till något särskilt eller bara inte vill lägga en stor summa på era ringar just nu - välj en enkel förlovningsring men lova dig själv att du ska få investera i den där härliga drömringen längre fram! Då har du kompromissat - men ändå inte. 

Tiny Diamond Ring i vitguld med en grön smaragd - en perfekt liten frieriring för att sedan investera i den riktiga förlovningsringen!

5. Se till att någon i din närhet vet din smyckessmak 

Känner du på dig att du kommer bli friad till? Se då till att någon i din närhet vet din smyckessmak! 
Många som kommer till oss för att förbereda ett hemligt frieri har ofta pratat med en nära vän till sin partner - det kan vara ett syskon, mamma eller bästa kompis. 
Så var inte rädd för att oskyldigt drömma dig bort och visa bilder på smycken för dina bästisar under otaliga vinkvällar - det gör nämligen livet väldigt mycket enklare för en partner som i framtiden planerar att fria!

 

Skicka gärna bilder, instagramposts eller varför inte ett helt moodboard till någon utvald. En person räcker - så länge du vet att den personen kommer vara den första din partner vänder sig till när något är i görningen som rör dig och din smak på ringar.

Oval Diamond Band - en modern och ovanlig förlovningsring som samtidigt känns klassisk. Men den kan begränsa dina möjligheter att kombinera med valfria ringar i framtiden!

6. Tänk ett steg längre fram redan nu

De allra flesta vill addera minst ytterligare en ring utöver förlovningsringen: vigselringen. 

Utöver det, så vill många ha möjlighet att addera ringar för att fira framtida årsdagar, födelse av ett eller flera barn, och så vidare

Det är inte helt ovanligt att man har fyra, fem ringar i sin stack efter några år! Härligt eller hur? Så vet du redan nu att du nog kommer vilja bygga på din stack - ha det i bakhuvudet när du väljer förlovningsring!

När man tänker på det så, så kanske det plötsligt inte känns så konstigt att just solitärringen och evighetsringen (alliansringen) har blivit en så klassisk vigselkombination - de är helt enkelt väldigt vackra ihop.

Något jag brukar rekommendera för den som vill välja en förlovningsring som helt enkelt är vackrast buren ensam, är att välja en helt fristående vigselring och bära den på andra handens ringfinger. Då får man två ringar som bärs på varsin hand - vackert och unikt!

7. Det är okej att bara bära en ring

Många som vill ha en lite mer speciell och uppseendeväckande förlovningsring väljer faktiskt att helt avstå från en separat vigselring och lägger istället allt krut på förlovningsringen!

Det tycker jag är härligt, vågat och innovativt!

8. Det finns en anledning till att de flesta bär diamanter i sin förlovningsring

Ju mer ovanlig ädelsten du vill ha din ring, desto mer uppmärksam ska du vara. Har du sett en helt fantaaaastisk opalring på pinterest som du bara måste ha som förlovningsring?

Jag rekommenderar dig då att läsa på lite om opalens egenskaper innan du köper drömringen. Ganska snart i din research kommer du antagligen märka att opalen har kort livslängd i ett smycke som bärs varje dag - den klarar helt enkelt inte av de miljöer med fukt, kemikalier, hetta, slag mot nycklar i handväskan och så vidare som vi normalt utsätter våra ringar för. 

Ädelstenar som klarar i princip allt normalt, dagligt slitage år efter år är diamanter och safirer - därför är de säkra kort i din förlovningsring och vigselring.  

Självklart kan du välja skörare ädelstenar - men då kanske du bör ha enklare ringar att byta med, om du vill slippa gå utan dina vigselringar ofta. 

9. Välj den ring du älskar idag 

Precis som att er kärlek växer och utvecklas, kommer din smak att förändras. 
Det är inte säkert att den ring du blir kär i idag kommer känns rätt om tio år - eller så kommer den visst göra det! 
Vad jag vill säga är: tänk inte för mycket på vad du "borde" välja, utan välj den ring du blir allra gladast av idag. 
Det är okej att förnya sina förlovnings- och vigselringar i framtiden, om man vill! 

Att växa och gå framåt i livet är helt naturligt - och så även i din relation. Såklart er fördjupade kärlek kan få ge uttryck i nya ringar! Relationen efter fem eller 25 år är ju inte samma som den var när ni precis förlovade er. 

Anita Ring with Chocolate Diamonds and Champagne Diamonds

Älskar du Anita Ring med chokladdiamanter och champagnediamanter? Välj den som din förlovningsring! 

10.  Bli inte skräckslagen

 Allt går att ändra. 

Du kan byta ut ringarna i efterhand (se tips 9) och antingen spara dem till dina barn eller andra lyckliga släktingar - eller sälja dem på auktion.

Välj den ring du älskar idag! 

 

Jag hoppas att erfarenheterna och tipsen jag delat här har varit värdefulla och att de kommer hjälpa dig i valet av dina kärleksringar. 

Vi hjälper dig gärna. Ring oss på +46 (0)8-16 64 64, maila online@mumbaistockholm.com eller boka tid i vårt showroom i Stockholm!

XX 

Cecilia 

Lämna en kommentar

Vänligen notera att kommentarer godkänns innan de publiceras

You deserve fine jewelry!

Varukorg